Z treści projektu uchwały wynika, iż radni, którzy podpisali
się pod projektem uchwały: Zbigniew Józefiak, Marek Zagrobelny, Władysław
Stanisławski, Jan Kalinowski, Grzegorz Aleksander Trojanek, wnoszą o znaczne
obniżenie diet.
Autorzy wniosku proponują, by członkom Zarządu Powiatu
przysługiwała dieta w wysokości 640 zł miesięcznie. Oznacza to propozycję „obcięcia”
dotychczasowej diety o 50%.
O tyle samo – procentowo – ma ulec zmniejszeniu dieta
Przewodniczącego Rady Powiatu.
Radni Rady Powiatu mają otrzymywać diety w wysokości 335 zł
zamiast dotychczasowych 650 zł. Przewodniczący komisji Rady Powiatu mają z
kolei otrzymywać dietę w wysokości 410 zł miesięcznie, o ile taki
przewodniczący komisji nie jest członkiem Zarządu Powiatu, gdyż wówczas dieta
radnego już mu nie przysługuje.Dotąd przewodniczący komisji otrzymywali dodatek w wysokości 150 zł miesięcznie, co dawało łączną dietę w wysokości 820 zł (650 zł diety plus 150 zł dodatku za przewodnictwo komisji).
Przewiduje się również wprowadzenie potrąceń dla radnych z
tytułu nieobecności podczas sesji – 30% diety, posiedzeniu komisji – 15% diety,
posiedzenie Zarządu – 20% diety. Projekt uchwały nic nie wspomina o
okolicznościach łagodzących potrącenie na skutek np., choroby.
W uzasadnieniu do projektu uchwały przeczytać można, iż
powstał on: „w celu minimalizowania kosztów funkcjonowania samorządu powiatowego.”
Drugi projekt ma na celu zmniejszenie dotychczasowego
wynagrodzenia starosty.
C.d.n.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz